1947439 10201580310849850 425887167 nU vrijeme kada je kultura u BiH obezvrijeđena i izvan interesa vlasti na bilo kojem nivou, svaki kulturni događaj prkos je i potvrda o njenoj opstojnosti.

Gradonačelnik Sarajeva, prof. dr. Ivo Komšić zajedno sa federalnim i kantonalnim ministrima kulture i sporta Salmirom Kaplanom i Ivicom Šarićem, ambasadorom Republike Italije u Bosni i Hercegovini Ruggerom Corriasom, direktorom Projekta Ars Aevi Enverom Hadžiomerspahićem i predsjednikom Fondacije Ars Aevi Ilijom Šimićem, danas je prisustvovao ceremoniji ponovnog otvaranja za javnost Kolekcije Ars Aevi u Art Depou centra Skenderija.
Učenici IIIa razreda Prve gimnazije u pratnji profesorice Elme Dulić također su prisustvovali ceremoniji, dali podršku ovom projektu te time odmah ostvarili nadanja koja je u svom obraćanju prisutnima izrazio gradonačelnik.
Komšić je istakao značaj ponovnog otvaranja kolekcije Ars Aevi kao najvrednijeg blaga u Jugoistočnoj Evropi. ''Od danas je kolekcija Ars Aevi dostupna građanima Sarajeva, građanima Bosne i Hercegovine, turistima, našim đacima i nadam se da će dolaziti organizirano da se upoznaju sa ovom vrstom umjetnosti. Ovo je prva faza, a druga faza je izgradnja muzeja moderne umjetnosti. Ne postoji evropski razvijeni grad koji nema muzej savremene umjetnosti'', rekao je gradonačelnik Komšić. Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan najavio je sastanak sa predstavnicima sedam institucija kulture kojima već godinama nije riješen pravni status, kako bi se razmotrile mogućnosti rješavanja problema tih institucija. Ivica Šarić, ministar kulture i sporta KS, iskazao je uvjerenje da će otvorenje kolekcije voditi ka izgradnji muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.
''Poslije ovoga danas i onoga što će se dešavati, Ars Aevi će se sigurno pozicionirati znatno jasnije kao identitetska oznaka grada Sarajeva. To bi bilo na čast kulturi svake zemlje, a nama sigurno jeste'', rekao je predsjednik Šimić.
Kolekcija Ars Aevi je otvorena za javnost svakim danom osim ponedjeljka.

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1590

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5103

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4875

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3612

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije