SKOLARACMuzej škole, u petak, 28. februara 2014. godine, bio je mjesto gdje su se obilježila dva zasebna, a na neki način i povezana praznika. Jedan je slavio jezik, drugi nezavisnost zemlje.

Učenici trećih i četvrtih razreda Prve gimnazije ukazali su na važnost jezika kao najsavršenijeg sredstva komunikacije i neodvojivosti maternjeg jezika od identiteta čovjeka. Time su željeli na prigodan način obilježiti Dan maternjeg jezika.
Grupa učenika iz jezičkih odjeljenja pripremila je verbalnu i vizuelnu prezentaciju o posebnosti veze čovjeka sa jezikom koji naziva maternjim, o fleksibilnosti i sposobnosti jezika da prati potrebe zajednice kojoj služi, zbog čega mu dugujemo jednako brižno ophođenje. U Muzeju škole, svim prisutnim profesorima i đacima poručili su da je znanje različitih jezika blago, a njegovanje i čuvanje svog jezika obaveza.
Kako je već sutra bio 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, maturanti društvenog smjera iskoristili su priliku i podsjetili prisutne na historiju borbe Bosne i Hercegovine za vlastitu suverenost i nezavisnost. Istaknuli su da je BiH država ravnopravnih građana, svih onih koji je osjećaju i s ponosom nazivaju svojom. Čestitke tim povodom upućene su Bosancima i Hercegovcima, a s njima je ugodnom i edukativnom druženju došao kraj.
(Program su pripremili učenici IIIa, IIIc, IIIf, IVd – jezičko područje i IVe – društveno područje.)
Adna Šišić, IIIf

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1589

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5102

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4873

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3610

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije