Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder vijesti/Sarajevska2014 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder vijesti/Sarajevska2014 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

SarajevskaZvanična ceremonija zatvaranja tridesetog po redu Festivala Sarajevo "Sarajevska zima" pod nazivom "Mir, Umjetnost, Sloboda – PAFF (Peace Art Freedom Festival)" održana je u petak, 21. marta, u Sarajevu.

Ovaj dan obilježava se i kao Dan poezije, Dan šuma, Dan borbe protiv rasizma te prvi dan proljeća, pa je tako poruka koju šalje ovogodišnji naziv Festivala dobila potpuniji smisao i novu snagu.

Manifestaciji su prisustvovali učenici Prve gimnazije, koji su i otvorili ovogodišnji festival, a njima su se pridružili vršnjaci iz Gimnazije Obala i Muzičke škole.
Tokom ceremonije zatvaranja pod nazivom "Sarajevski krug mira, umjetnosti i slobode" učesnici su, vozeći se u tramvajima, napravili "krug" od Drvenije do Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kod Velikog parka u Titovoj ulici. Sve je upotpunila i skulptura Kentauromahia umjetnice Alme Suljević.Učenici su, šetajući kroz Titovu ulicu, čitali poeziju omiljenih pjesnika.
Svi učesnici su, potom, u Domu Oružanih snaga BiH prisustvovali proglašenju dobitnika nagrada konkursa Festivala ''Sarajevska zima'', otvorenju izložbe učesnika konkursa i umjetničkom programu na kojem su se predstaviti pobjednici. Direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić kazao je da je od 7. februara do 21. marta realizirano više od 120 programa različitog sadržaja u kojima je učestvovalo više od 1.250 umjetnika iz 43 zemlje. Gospodin Spahić je na kraju kazao kako je ''Sarajevska zima'' jedan praznik umjetnosti, a mi smo počastvovani što smo činili makar djelić tog praznovanja.
Do sljedeće godine i uvijek – njegujte mir, umjetnost i slobodu!

{gallery}vijesti/Sarajevska2014{/gallery}

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije