bosnjackiU okviru nastavnog predmeta geografija, grupa od 32 učenika IVc razreda zajedno sa predmetnim profesorom Amelom Kormanom, posjetila je Bošnjački institut 14. 04. 2014. godine. Svrha navedene posjete bila je upoznavanje arhitekture i kulturnog naslijeđa iz Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete, ovlašteni vodič nas je upoznao sa projektom ove građevine, arhitektonskim rješenjima, te određenim vrijednim sadržajima koji govore o Bošnjačkoj historiji, tradiciji i kulturi. Tokom posjete upoznati smo sa nastankom Bošnjačkog instituta, životom i radom njegovog utemeljitelja publiciste Adila Zulfikarpašića, načinu finansiranja i osnovnoj misiji ovog kulturnog objekta. Posebno mjesto u kompleksu zdanja Bošnjačkog instituta zauzima Gazi Husrev – begov Hamam u kojem se, na jedinstven način, dopunjavaju orijentalna arhitektura sa modernim uređenjem. Najveće blago Bošnjačkog instituta predstavlja biblioteka, koja broji više od 90 000 bibliotečkih jedinica. Tu se nalazi i zbirka novina i časopisa, te kompletna godišta različite informativne i stručne periodike sa prostora Bosne i Hercegovine. Imali smo čast vidjeti i veliku Zbirku umjetničkih djela, koja sadrži zbirku likovnih djela Bošnjaka u kojoj su zastupljena 132 autora sa preko 650 djela.
Navedena posjeta je na praktičan i našem uzrastu prihvatljiv način i na zadovoljstvo učenika bila izuzetno uspješna. Podstakla je inicijativu da se ovom vrstom edukacije kod većine učenika probudi želja za upoznavanjem kulturne tradicije i naslijeđa naših predaka. Iz navedenih razloga, jedan broj učenika odlučio je ubrzo iskoristiti slobodno vrijeme za dodatno upoznavanje ovog, ali i drugih kulturnih objekata u našem gradu.

 

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije