MK0Muzej književnosti ''Mak'' upriličio je monodramu Muharema Osmića ''Derviš i smrt'' prema istoimenom romanu Meše Selimovića. Monodrama se može pogledati svake srijede u mjesecu septembru, a grupa učenika Prve gimnazije prisustvovala je njenoj izvedbi 10. septembra 2014.

Učenici IVe, IVf i IVg, u pratnji profesorice Rahmanović, imali su priliku uživati u najljepšim odlomcima svevremenog romana koje je je gospodin Osmić s velikom pažnjom, vodeći računa o osnovnoj problematici djela, ukomponovao i dramski prikazao. Ostali smo impresionirani obimnošću izgovorenih odlomaka za šta je i sam gospodin Osmić kazao da nije bilo nimalo lako.
Niko nije ostao ravnodušan ni pred dubokoumnim sentencama našeg Meše Selimovića i vjerujem da je svako od nas otišao kući razmišljajući o nekoj od njih.
Muzej nudi i stalne postavke, poput sobe Kranjčevića, Petra Kočića i biblioteke Hasana Kikića, te vam toplo preporučujemo da ga posjetite, bilo s namjerom da uživate u monodrami, ili postavkama Muzeja.


Pripremila: Novinarska sekcija

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije