DSCN4593U petak, 26. septembra 2014. godine, na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu održаna je manifestacija nauke „Noć istraživača 2014". Ovaj festival nauke se po treći put održava u našoj zemlji, a osnovni cilj Noći istraživača je popularizacija nauke.

BiH je zajedno sa još 32 zemlje (već tradicionalno posljednjeg petka u mjesecu septembru) predstavila svoje istraživače: učenike osnovnih i srednjih škola sa svojim eksperimentima/projektima, fakultete sa svojim eksponatima, te druge naučno-istraživačke institucije.
Naša škola se predstavila na Sajmu nauke sa nizom jednostavnih ogleda iz ''kućne laboratorije''. Oglede su pripremili i demonstrirali učenici IIIe - Aličehajić Adna, Čampara Mak, Duraković Merhunisa, Strika Sara, Smajić Ilma, Porović Sabina, Đogić Majda i Šišić Lejla. Pokazali smo kako napraviti mali elektromotor pomoću magneta i baterije, kako napraviti maglu i zanimljive efekte pomoću suhog leda, kako od špica za olovku napraviti lampu, zašto balon na postolju od eksera ne puca, te još neke zanimljive oglede.
Naš štand je bio posjećen, i vjerujemo da su posjetioci naučili nešto novo, te da smo doprinijeli predstavljanju nauke na pristupačan način.
Ovaj projekt su zajedno sa učenicima pripremale profesorice fizike Enisa Kozlić i Alisa Ramić.

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1590

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5103

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4875

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3612

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije