Mostovi SANakon ekskurzije tokom koje smo obišli jedan manji dio Evrope, evo nas opet u Sarajevu.

Lijepo je ponovo biti kod kuće, šetati obalama Miljacke i sretati drage ljude. Veza između tebe i ovoga grada trajna je, baš kao i njegovi brojni mostovi koji odolijevaju vremenu, ali i rušilačkim ljudskim nagonima. Poželjeli smo obilježiti tu neraskidivost. Stoga smo mi, učenici IVf razreda, zajedno s profesoricom Rahmanović, otišli na projekciju filma ''Mostovi Sarajeva'' u Kino ''Meeting point''.

Evo u čemu smo tamo uživali svih sto četrnaest (u neku ruku simboličnih) minuta.
Sarajevo, 1914 - 2014. Kako danas na Sarajevo gledaju savremeni evropski filmaši?
Film je sastavljen od priča 13 poznatih evropskih reditelja, koji nam daju svoje viđenje promjena na kontinentu tokom posljednjeg vijeka, a kroz vizuru Sarajeva - šta je ovaj grad predstavljao u evropskoj historiji, i šta Sarajevo predstava sada. Riječ je o rediteljima iz Evrope, muškarcima i ženama, različitih generacija, stilova, ali i udaljenosti i pogleda na Sarajevo i njegovu historiju. Oni su umjetnici iz Istočne i Zapadne Evrope.
"Mostovi Sarajeva" predstavljaju i kinematografski doprinos obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, a prva asocijacija kada se on spomene je atentat u kome je poginuo nadvojvoda Franc Ferdinand od ruke Gavrila Principa, pripadnika organizacije "Mlada Bosna".
Ovaj dugometražni film u sebi nosi posebnost karaktera svakog od trinaest filmova koji ga sačinjavaju, njihovu osobnu viziju i izričaj svakog od njih. Filmovi međusobno komuniciraju, odgovaraju jedan drugome, a neki se i otvoreno sukobljavaju u svojim vizijama.
Između njih su dati crteži koji sugeriraju na elemente priče. A ta priča je: Sarajevo postoji. To je grad, o, tako stvaran! To je ideja, nada i tragedija u istom dahu.

Pripremila Novinarska sekcija Prve gimnazije

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije