Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder vijesti/exkurzija2014 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder vijesti/exkurzija2014 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

DSC 3094U ranu zoru kišnog septembarskog dana, tri autobusa ispunjena maturantima naše škole, zaputila su se ka dalekoj Španiji. Bio je to prvi znak da je opraštanje sa ''magarećim godinama'' počelo i prvi korak ka zrelosti čiji ispit uskoro trebamo polagati. Bila je to ekskurzija.

13. septembar
Putovanje je bilo dugo i iscrpljujuće, ali uzbuđenost nas je sve držala budnim i veselim. Nakon četrnaest sati vožnje, napokon smo stigli na naše prvo odredište. To je bio gradić u blizini Verone - Bussolengo. Smjestili smo se u hotel gdje smo proveli jednu noć prije nego što smo nastavili sa ostatkom našeg puta.
14. septembar
Toplo italijansko sunce nas je pozdravilo tog jutra kada smo se zaputili ka Veroni, poznatom domu Šekspirovih Romea i Julije. Naši ljubazni vodiči su nas poveli u obilazak prelijepog grada. Vidjeli smo staru rimsku Arenu, spomenik Danteu Alighieriu i nezaobilaznu Julijinu kuću. Na zidovima smo i mi ostavili naš pečat, neki su ostavili pismo Juliji, dok su drugi, pak, zaključali svoju ljubav ispod poznatog balkona. Nakon službenog obilaska, uspjeli smo ukrasti nekoliko sati slobodnog vremena za istraživanje grada. Neki od nas su se upustili u kupovinu po prodavnicama poznatih svjetskih brendova u ulici Mazzini, dok su drugi radije uživali u autentičnoj italijanskoj pizzi ili šoljici kafe na nekim od prostranih trgova. Na kraju vremena u Veroni bili smo poprilično umorni, ali put se morao nastaviti. San Remo nas je čekao. U večernjim satima stigli smo u taj grad na obali Ligurskog mora. Nakon što smo se smjestili u hotel, imali smo malo vremena za šetnju i barem malo uživanja u zalasku sunca prije nego što smo morali krenuti u Monaco. Monaco nas je dočekao u svom punom sjaju i blještavilu, iako ne tako pun života, budući da je "tek" bilo jedanaest sati, a prava zabava počinje oko jedan iza ponoći. Provozali smo se poznatom stazom Formule 1 i prošetali glamuroznim gradom. U kasnim večernjim satima vratili smo se natrag u mirni San Remo da se pripremimo za novi dan.

15. septembar
Jos jedno užurbano jutro i gomila nenapsavanih maturanata. Put ka Lloret de Maru može početi. Nakon duge vožnje stižemo na još jednu usputnu stanicu - Figueras, dom ekscentričnog i genijalnog Salvadora Dalija. Tu smo posjetili njegov muzej, koji je nekada bio teatar, a sada dom njegovim mnogobrojnim umjetničkim djelima. Tu smo proveli neko vrijeme i imali priliku da uživamo u radu tog nadrealističkog umjetnika. Naš put se nije završio tu, čekalo nas je još nekoliko sati vožnje do konačne destinacije, tako da smo ubrzo i nastavili. Uvijek sunčani Lloret de Mar nas je dočekao i počastio zlatnim zalaskom sunca. Smjestili smo se u udobni hotel gdje smo napunili baterije za noć u diskoteci. U diskoteci "Hollywood" smo se zabavljali i plesali do kasnih sati, te tako i završili taj dan.
16. septembar
Za taj dan bila je planirana posjeta tematskom parku PortAventura. Svi smo bili uzbuđeni jer smo znali šta taj park ima za ponuditi. Vožnja je bila poprilično duga, ali kada smo napokon ugledali velike rollercostere u daljini, u autobusu je zavladala energičnost. Pri ulasku u park, svi su se zaputili ka najvećim rollercosterima. Na kraju se isplatilo čekati 30 minuta u redu. Adrenalinske vožnje su bile najbolji dio posjete! U PortAventuri smo proveli najveći dio dana i to iskoristili do maksimuma. Premoreni i većim dijelom mokri, popunili smo naše autobuse i zaputili se natrag u hotel. Kada smo stigli, vremena za odmor nije bilo napretek, ubrzo je došlo vrijeme da se krene na poznati Flamenco show koji je karakterističan za Španiju i nešto što se mora posjetiti ako se zadesite u toj nevjerovatnoj zemlji. U šou smo uživali, a atmosfera je bila na vrhuncu kada je izvođač zapjevao i svojevrsnu himnu Prve gimnazije - "Bolje biti pijan nego star". Uzbudljiv dan završen na divan način.
17. septembar
Srijeda je po rasporedu bio slobodan dan. Mogli smo ga iskoristiti na bilo koji način. To nam je bilo od velike koristi. Obavili smo kupovinu suvenira, popili kafu u nekom od kafića, prošetali gradom i njegovim živim ulicama, te posjetili prelijepu pješčanu plažu. Taj dan nas je vrijeme poslužilo. Sunce je rastjeralo oblake i kišu od prethodne noći, pa smo mogli da kvalitetno iskoristimo vrijeme na plaži.
18. septembar
Ovom danu su se mnogi i najviše radovali. Napokon je došao red i na Barcelonu. Prelijepi katalonski grad, ostvarena fanatzija arhitekte i umjetnika Antonia Gaudia. Prvo smo posjetili poznati Nou Camp, dom fudbalskog kluba Barcelona. Tu smo mogli vidjeti mnogobrojne trofeje, prostorije kluba i zelenu površinu na kojoj se odigravaju neke od najvatrenijih utakmica. Nakon posjete stadionu, krenuli smo i u zvanični obilazak grada. Sa našim vodičima smo posjetili bitna obilježja: Kolumbov spomenik, ulicu La Ramba i poznatu Sagrada Familiu, Gaudievo životno djelo. Ta monumentalna građevina je nevjerovatan prizor. Nekoliko sati slobodnog vremena nam je dobro došlo da istražimo taj grad prepun života i usput se izgubimo u divnim uličicama prepunim atikvarnica i zanimljivih trgovina. Taj uzbudljivi dan smo završili posjeti Magičnim fontanama Montjuic. Šou je bio uistinu spektakularan. Kombinacija vode, svjetla i muzike nas je zaokupila i bila pravi prizor za kraj dana.

19. septembar
Petak ujutro smo napustili divni Lloret de Mar i otpočeli naš put ka Sarajevu. Na putu kući čekalo nas je još puno usputnih stanica, tako da ova ekskurzija je bila daleko od gotovog.
Prvi u nizu je bio Cannes, prelijepi grad, ujedno i mjesto održavanja jednog od najpoznatijih filmskih festivala. Tu smo prošetali gradom i crvenim tepihom, vidjeli stazu slavnih i Filmsku palatu. Sljedeća u nizu bila je Nica, luksuzno ljetovalište sa ogromnim hotelima i usidrenim jahtama. Poslije Azurne obale, stigli smo i u Italiju, tačnije mjesto Arma di Taggia gdje smo proveli noć prije nastavka puta.
20. septembar
Ujutro smo ostavili sunce za sobom i zaputili se u Veneciju gdje nas je dočekala kiša. Brodom smo stigli u stari dio grada i nedugo nakon toga, kiša je prestala. Sunce je izašlo da nas pozdravi u našem posljednjem obilasku nekog grada. Venecija, grad na vodi, nas je sve oduševio. Po meni, to je grad koji u sebi ima neku dozu nestvarnog, sa svim svojim mostovima, gondolama i uskim uličicama... Krenuli smo u grupni obilazak. Vidjeli smo raskošnu Duždevu palaču , Trg Sv. Marka i sve predivne građevine, famozni Most uzdaha te Rialto most. Nakon dogovorenog mjesta sastanka, dobili smo nekoliko sati za sebe. Suveniri, poznate trgovine, ukusna hrana ili jednostavno razgledanje čarobne Venecije, neki su od načina na koje smo mogli iskoristiti to vrijeme. Moj najdraži dio bio je izgubiti se u uskim uličicama Venecije, koje kao da su svaka svijet za sebe. Poslije dolaska na dogovoreno mjesto, čekala nas je još jedna vožnja uz zalazeće sunce.
Oprostili smo se od Venecije a pozdravili Lido di Jesolo, još jedno poznato ljetovalište sa kilometarskom plažom, sitnim pijeskom i čistim morem. Tu smo proveli posljednju noć našeg maturskog putovanja.
21. septembar
Sa dolaskom jutra, napustili smo Lido di Jesolo. Na putu kući, naši vodiči su nas počastili odlaskom u kupovinu u kojoj je ženska populacija naročito uživala. Iscrpljujući šoping se završio, a naš put se nastavio. Nakon višesatne vožnje, napokon smo prešli granicu naše zemlje. Poslije svih onih gradova koje smo posjetili, ostao je još samo jedan da nas dočeka i poželi nam dobrodošlicu kući. U Sarajevo smo stigli u kasnim noćnim satima, umorni, pospani, ali i dalje pod utiscima zbog nevjerovatnog putovanja koje je izvor uspomena koje ćemo pamtiti čitav život i kojeg ćemo se uvijek rado sjećati.

Bukarić Dženana, IVf

{gallery}vijesti/exkurzija2014{/gallery}

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije