received 953370098024939.jpegU četvrtak 16. oktobra 2014. u Art kinu "Kriterion" održana je književna večer u organizaciji profesora bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti Adile Salibašić iz Druge gimnazije i Damira Šabotića iz Prve gimnazije, a u saradnji sa profesorom Filozofskog fakulteta i piscem Nenadom Veličkovićem. Ovom događaju prisustvovali su učenici obje gimnazije i tom prilikom upoznali se sa poezijom pjesnika Enesa Kurtovića, kao i samim pjesnikom.

Riječ je o pokušaju da se kreira obrazovni, ali nenastavni program, te da se mladi ljudi, putem njega, upoznaju sa različitim vrstama književnosti, sa različitim, prije svega, živućim autorima. Ovo je bila, a nadamo se da će i dalje biti, prilika da učenici uživo čuju pisce, razgovaraju s njima i upoznaju se sa njihovim djelima.

Enes Kurtović je bosanskohercegovački pjesnik, rođen u Arapuši. Završio je agronomiju, a želju za pisanjem ulili su mu njegovi profesori. Izdao je četiri zbirke pjesama, i to "Zeleno na bijelo", "Friday Jihad Fever", "Sektor G" i "Information United". Njegove pjesme su komične, međutim i veoma realne. U pripremi je i njegova peta zbirka pjesama, a to je "Pjesme koje čekaju ekshumaciju". Ono što je zanimljivo u vezi s ovom zbirkom je to što su naslovna strana i pjesme unutar same zbirke djelimično prekrivene zemljom, tako da pjesme prvo treba "iskopati" da bi se mogle čitati. Cijela zbirka je zapravo inspirirana masovnim grobnicama u Prijedoru.
Tokom večeri upoznali smo se s nekim njegovim pjesmama koje su se dopale cijeloj publici. Ono što je ovu večer učinilo još zanimljivijom je pjesnikov način interpretacije.  Naime, on je na špilu karata napisao nekoliko svojih pjesama te od toga organizirao igru. Četiri ista znaka daju jednu pjesmu.Svi su uživali u odličnoj i opuštenoj atmosferi do kraja večeri.

Pozivamo sve zainteresirane učenike da nam se pridruže na idućem druženju. O tome kada će se ono održati, blagovremeno ćemo vas obavijestiti.

Novinarska sekcija: Nađa Čizmić i Ema Mandal, IVg

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije