Greška
  • [sigplus] Critical error: Image gallery folder vijesti/MHrv2014 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

[sigplus] Critical error: Image gallery folder vijesti/MHrv2014 is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

20141024 175102Svake godine Matica hrvatska upriliči izdavanje, a potom i predstavljanje Zbornika proznih i poetskih radova sarajevskih srednjoškolaca. Riječ je o radovima pisanim na slobodnu temu, a u formi priče, pjesme ili eseja. Prva tri mjesta u sve tri kategorije nagrađuju se novčanom nagradom.

Konkurs za prijavu radova raspisan je u maju 2014. godine. Nekoliko učenika Prve gimnazije, tačnije učenica, prijavilo se sa svojim radovima na konkurs. Riječ je o sljedećim učenicama: Hana Dorić (IIa), Irma Smajić (IIIb), Meliha Hadžimehmedagić (IVc), Merisa Kapur (IVe), Dženana Bukarić (IVf).
Predstavljanje je održano u petak, 24. oktobra, u prostorijama Katoličkog školskog centra ''Sveti Josip'' u Sarajevu. Moderator ove večeri bio je pisac Željko Ivanković koji je veoma pohvalno govorio o svim radovima, ističući kako su svi zaslužili svoje mjesto u Zborniku. Posebno je istaknuo veličinu svih onih koji u ovo vrijeme reduciranog govora, koje sa sobom nosi era elektroničkog komuniciranja, prepoznaju vrijednost pisanja i bave se njime. On je taj čin metaforički nazvao ''propinjanjem na prste'' i poručio svim ljubiteljima pisane i umjetničke riječi da se nastave propinjati na prste najbolje što znaju i da nikada ne odustanu od toga.
Uz violinu, klavir i pjesmu kojima su učenici KŠC-a zabavili sve prisutne, večer je protekla u veoma ugodnoj i svečanoj atmosferi.
Željno iščekujemo novu priliku za ovakvo ugodno druženje, ali i priliku da donesemo nagradu i u našu školu. Stoga, dragi učenici, propinjite se na prste i budite dio onih koji iskazuju svoju radoznalost i otkrivanje svijeta i života pisanom riječju.

Novinarska sekcija

{gallery}vijesti/MHrv2014{/gallery}

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije