1st Gymnasium 2U okviru projekta Outreach programa namijenjenog mladima, čiji je cilj doprinijeti procesu izgradnje mira kroz interesovanja mladih za pitanja pravičnosti, postkonfliktnog društvenog oporavka i djelovanja MKSJ-a, profesorica sociologije Arijana Ahić je učenicima trećih i četvrtih razreda održala predavanje na temu „MKSJ".

Ovoj prezentaciji o Tribunalu prisustvovao je i predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH, Almir Alić. Naši učenici i svi mladi ljudi njihovog uzrasta, koji nisu bili ni rođeni u vrijeme oružanih sukoba u BiH, i danas osjećaju negativne posljedice istog. Zato se trebaju suočiti sa prošlošću, kako bi mogli graditi budućnost. Na prezentaciji su čuli i vidjeli svjedočenja ratnih zločinaca i žrtava, naučili su kako je organiziran rad Tribunala i šta će biti nakon okončanja njegovog mandata. Nakon predavanja, učenici su postavljali pitanja gospodinu Aliću o svemu što ih interesuje u vezi sa Tribunalom.

Na kraju su učenici upoznati sa konkursom za pisanje eseja na temu „Zašto su potrebna suđenja za ratne zločine?". Osim naše škole, učestvovati će i ostele sarajevske gimnazije.

 

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije