VolontirajKreditirajProjekt ''VOLONTIRAJ-KREDITIRAJ'' posvećen je srednjoškolcima sa prostora cijele Bosne i Hercegovine. Glavni cilj projekta bio je jačanje kapaciteta mladih, kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost koja ih čeka nakon završetka srednje škole, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanje statusa mladih u cjelini.

Podciljevi ovog projekta jesu i uspostavljanje kontakta između sadašnjih i budućih profesionalaca, te učenika i lokalne zajednice kako bi učenici mogli promovisati solidarnost i volonterizam kao trajne vrijednosti u zajedničkom radu.

U okviru ovog projekta realizira se i tzv. Socijalni dan koji je 31. oktobra okupio više od 1.000 srednjoškolaca iz 142 srednje škole. Oni su proveli jedan radni dan u 150 institucija, firmi i organizacija na prostoru 63 općine iz cijele BiH, a kako bi stekli radno iskustvo.

Već osmu godinu Udruženje INFOHOUSE zajedno sa partnerima projekta i poslodavcima pružaju mogućnost srednjoškolcima da na jedan dan vide kako izgleda obavljati različite funkcije na različitim poslovima, te tom prilikom zarade 20 KM. Sve dnevnice koje srednjoškolci zarade na Socijalnom danu uplaćuju se od strane poslodavaca u ''Fond Socijalni dan'', koje će biti iskorištene u ralizaciji ideja i projekata učenika srednjih škola koje su učesnice projekta.

Tog dana ja sam zamijenila jedan dan nastave sa danom volonterskog rada u firmi ''Agencija za privatizaciju FBiH''. Gospođa Nermina Kapić, stručni savjetnik za odnose s javnošću Agencije za privatizaciju, upoznala me sa djelovanjem te ustanove, većinom uposlenika i pokazala mi kako izgleda njihov uobičajni dan na poslu, te objasnila koji je glavni zadatak Agencije za privatizaciju. Pored mene, u projektu su učestvovali i Dalida Destanović, Azra Omerović (BH Telecom, Direkcija za prodaju i podršku), Majda Đogić, Đejla Zukić (Agencija za privatizaciju), Šejla Hajrić, Aida Đulović (Fondacija CURE), Timur Drinjaković (Unicredit banka).

Sretna sam što sam stekla prvo radno iskustvo i vjerujem da će se projekti edukativnog karaktera ubuduće češće održavati.

NOVINAR: Saira Hadžalić, IVf

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije