PIRAMIDENa osnovu nastavnog plana i programa rada, kao i programa rada „Geografske sekcije" koju vodi profesorica Nisveta Njemčević i „Škole u prirodi iz Geografije" koju vodi profesor Amel Korman, dana 15.11.2014. godine organizovana je posjeta novom arheološkom parku Bosne i Hercegovine- „Podzemni prahistorijski labirint Ravne".

Voditelji sekcija su na ovo interesantno putovanje poveli petnaest učenika. U Visoko smo stigli u 10:30 sati, te poslije pješačenja od 20 minuta stigli smo na lokalitet „Ravne". Tamo su nas čekali ljubazni domaćini i vodič, koji nas je vodio kroz tunele i tim putem objašnjavao sve tajne koje su skrivali tuneli ka Piramidi Sunca. Na ulazu u tunele svi smo morali staviti šljemove radi sigurnosti i obilazak je počeo! Iznenadilo nas je kako su tuneli dobro osigurani, te kako je u svakom dijelu tunela, čak i u onom najužem, sasvim dovoljno kiseonika i kako je lako disati. Vodič nam je objasnio da je to tako zbog načina gradnje tunela, u kojima su njihovi graditelji vodili račina o svemu. Tokom otkopavanja ranije zatrpanih tunela, pronađeni su savršeno oblikovani megalitni blokovi s uklesanim simbolima. Jedan od megalitnih blokova, prema riječima vodiča, ima jezgro od kvarca, te on zrači bioenergijom i poboljšava ljudsku auru. Pretpostavlja se da ako se otkopavanja nastave ovakvim tempom ulazak u Piramidu Sunca ovim putem bit će moguć za deset godina.

Poslije izlaska iz kompleksa tunela, otišli smo u staro jezgro Visokog, tu se odmorili i odmah komentarisali sve događaje o našoj ekspediciji. Svima nam je ovo bio jedinstven doživljaj, vratili smo se puni pozitivnih utisaka o ovom malom gradu u srcu Bosne i Hercegovine, te sa željama da se tamo opet vratimo.

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1600

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5112

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4885

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3621

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije