kriterion2U četvrtak, 27. novembra 2014. U Art kinu „Kriterion" održana je Druga književna večer u kojoj su učestvovali učenici Prve i Druge gimnazjie sa svojim profesorima bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti.

Prvi dio večeri obogaćen je prisustvom pjesnikinje Dragane Mladenović. Mladenović naglašava ulogu neoavangarde kao književnog pravca u svojoj poeziji. Pronalazi se u duhovitim i angažovanim stilovima. U poeziji koju je nama predstavila susrećemo tematiku mržnje, gdje pokušava da pokrije što više aspekata iste. „Lakše je naučiti voleti nego prestati mrziti", rekla je prije predstavljanja svojih pjesama. U pjesmi „Kopile" to je mržnja prema gay populaciji; „Ja, Zorana", prema romskom narodu; „Kurva Jehovina", mržnja prema sektama. Na pitanje kakve kritike dobiva za svoj rad, odgovara sa: „Nikakve. Ćutanje." Tumači to nevažnosti poeziji u srpskom društvu ili neprijatnosti tema. Svoje gostovanje završava eksperimentom, ujedno predstavljajući nam surovu pjesmu „Dva vica". Pjesma počinje ismijavanjem romske populacije, vicevima kojima smo se smijali. Upotrijebivši iste te viceve za ismijavanje, kako kaže, „srpskog ili nekog drugog naroda" osmijesi se zamrzavaju. „Ali više nije smiješno", završava čitanje. Ovom pjesmom Mladenović ukazuje na surovost, grubost i odvratnost u svima nama.

Kontroverzna autorica odlazi sa scene i reflektori padaju na sljedećeg gosta, pisca i pjesnika Almira Alića. U svojim djelima, kako objašnjava, bavi se temom tranzicije našeg društva. Počinje predstavljajući djelo „Boa u kokošinjcu" u kome postoje autobiografski elementi, s tim da su likovi dosta iskarikirani, te stoga više pripadaju fikciji. U djelu oslikava odrastanje u 70-im i 80-im godinama prošlog vijeka iz perspektive mlađeg od dvojice braće. U djelu „Volim crtati velika crvena srca" objašnjava nam svijet iz perspektive djevojčice Une koja potiče iz disfunkcionalne porodice. Radnja se odvija nakon posljednjeg rata na ovim prostorima. Naime, djevojčica piše pisma malom princu očekujući odgovor koji nikad ne dobiva.

Naši gosti su nam predstavili novu i humorističnu stranu surovog svijeta. I baš kao i prošli put, ostali smo zaintrigirani viđenim, te u iščekivanju sljedeće književne večeri.

Milica Putica, IVg

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1590

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5103

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4875

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3612

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije