PosjetaPMF20173i4U ponedjeljak 24. oktobra 2017. godine, 39 učenika IIId, IIIe i IVf razreda matematičko-informatičkog izbornog područja u pratnji profesorice informatike Merime Kurtović Čengić, profesorice matematike Elme Kahvić-Begić i direktorice Lejle Tuzlak bilo je u edukativno-revijalnoj posjeti Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, Odsjeku za matematiku.

Učenici su prisustvovali predavanju Esmira Pilava, šefa Odsjeka Matematiku, sa kojim je bila i student-predavač Meliha Kurtagić . Tema prezentacije bila je „Zašto matematika i kompjuterske nauke?" Uz prezentaciju, upoznali su učenike sa Odsjekom za matematiku, funkcionisanjem nastavnogh plana i programa , organizaciji sistema studija i organizaciji laboratorija.
http://math.pmf.unsa.ba/informacije_o_upisu/PPTOdsjek-ZadnjaVerzija.pdf -prezentacija
Učenici su prisustvovali predavanjima u amfiteatru koja su držale profesorice Amela Muratović, prof. na Linearnoj i algebri i Senada Kalubašić, prof. na Diferencijalnim jednadžbama.
Također, učenici su učestvovali u radu radionice gdje su uz popmoć studentica sa Odsjeka za matematiku kreirali aplikaciju u MITApp Inventoru 2. Pored radionice, studenti su nam predstavili 3D-prikaz sprata Odsjeka za matematiku unutar predmeta Kompjuterska geometrija i Kompjuterska grafika te projekt prikaza virtuelne stvarnosti.
Zahvaljujemo se Prirodno-matematičkom fakultetu na gostoprimstvu, profesoru Esmiru Pilavu te studetima koji su nam prikazali svoje radove.

Novinari:
Hamza Čengić, IIIe
Merisa Pleho, IVf

FOTOGRAFIJE

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:1587

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:5100

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:4872

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:3609

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije