PIRAMIDENa osnovu nastavnog plana i programa rada, kao i programa rada „Geografske sekcije" koju vodi profesorica Nisveta Njemčević i „Škole u prirodi iz Geografije" koju vodi profesor Amel Korman, dana 15.11.2014. godine organizovana je posjeta novom arheološkom parku Bosne i Hercegovine- „Podzemni prahistorijski labirint Ravne".

Voditelji sekcija su na ovo interesantno putovanje poveli petnaest učenika. U Visoko smo stigli u 10:30 sati, te poslije pješačenja od 20 minuta stigli smo na lokalitet „Ravne". Tamo su nas čekali ljubazni domaćini i vodič, koji nas je vodio kroz tunele i tim putem objašnjavao sve tajne koje su skrivali tuneli ka Piramidi Sunca. Na ulazu u tunele svi smo morali staviti šljemove radi sigurnosti i obilazak je počeo! Iznenadilo nas je kako su tuneli dobro osigurani, te kako je u svakom dijelu tunela, čak i u onom najužem, sasvim dovoljno kiseonika i kako je lako disati. Vodič nam je objasnio da je to tako zbog načina gradnje tunela, u kojima su njihovi graditelji vodili račina o svemu. Tokom otkopavanja ranije zatrpanih tunela, pronađeni su savršeno oblikovani megalitni blokovi s uklesanim simbolima. Jedan od megalitnih blokova, prema riječima vodiča, ima jezgro od kvarca, te on zrači bioenergijom i poboljšava ljudsku auru. Pretpostavlja se da ako se otkopavanja nastave ovakvim tempom ulazak u Piramidu Sunca ovim putem bit će moguć za deset godina.

Poslije izlaska iz kompleksa tunela, otišli smo u staro jezgro Visokog, tu se odmorili i odmah komentarisali sve događaje o našoj ekspediciji. Svima nam je ovo bio jedinstven doživljaj, vratili smo se puni pozitivnih utisaka o ovom malom gradu u srcu Bosne i Hercegovine, te sa željama da se tamo opet vratimo.

Predstavljamo

Prev Next

Marija Marjanović – budućnost ženskog karatea u Bosni i Hercegovini

Marija Marjanović, odlična je učenica IV a razreda (jezičko izborno područje) i izvanredna sportašica. Trenira karate u Univerzitetskom karate klubu „Bosna". Nosilac je crnog pojasa (majstor karatea 1. dan). Članica je karate reprezentacije Bosne i Hercegovine.

22-09-2015 Hits:2398 Naš ponos

Read more

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je Ib razreda Prve gimnazije u Sarajevu. Bavi se plivanjem od 2008. godine. Članica je Plivačkog kluba „Bosna" kao i stalna članica juniorske i seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

20-09-2015 Hits:1077 Naš ponos

Read more

Brojač posjeta od 27.10.2013.

683872
DanasDanas539
JučerJučer448
Ove sedmiceOve sedmice4887
Ovog mjesecaOvog mjeseca15886
Svi daniSvi dani683872
54.158.212.93

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © Merima Kurtović, prof. 2013. All Rights Reserved.