Sarajevo: Općina Centar na putu ka nula otpada

Sarajevska općina Centar jedna je od šest pilot općina u prekograničnom području između Srbije i BiH u kojoj će se implementirati projekat „Opštine sa nula otpada" (eng. Zero Waste Municipalities).

Opstine sa nula otpada

Uvodni sastanak između predstavnika uprave Općine Centar, predstavnika KJKP Rad, predstavnika srednje škole JU Prva gimnazija Sarajevo, te eksperata iz Centra za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 održan je 05. maja 2021. godine, a učesnici su imali priliku upoznati se sa ciljevima i aktivnostima projekta, te očekivanim rezultatima.

Projektni tim je učesnicima sastanka predstavio model cirkularne ekonomije i koncept Nula otpada, te koristi koje lokalna zajednica, ali i šire društvo ostvaruje primjenom ovog koncepta. Naglašen je i značaj uspješne implementacije projektnih aktivnosti za društveno - ekonomski razvoj općine Centar.

183187752 243360310916833 2410241710434234162 n 1
Projekat nastoji odgovoriti izazovima sa kojima se susreće sistem upravljanja otpadom u cijelom prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine, fokusirajući se na šest pilot općina: Visoko, Ilijaš i Sarajevo Centar u BiH, te Bajina Bašta, Vladimirci i Krupanj u Srbiji.
Projektne aktivnosti koje će biti implementirane u Općini Sarajevo Centar su:
 Razvoj „Akcionog plana za nula otpada";
 Razvoj tehničko-investicione dokumentacije za koncept nula otpada;
 Razvoj interaktivne GIS mape sa lokacijama divljih deponija na području Općine Sarajevo Centar;
 Čišćenje jedne odabrane divlje deponije na području Općine;
 Nabavka i instalacija kontejnera za odvojeno prikupljanje otpada i opreme za unapređenje upravljanja komunalnim otpadom.
Jedan od specifičnih ciljeva projekta „Opštine sa nula otpada" je jačanje javne svijesti o problemima u sektoru upravljanja otpadom u cijelom prekograničnom području. Stoga, projektne aktivnosti uključuju jačanje kapaciteta kroz organizaciju edukativnih trening programa za javna komunalna preduzeća i predstavnike lokalnih zajednica. Kroz planiranu zajedničku studijsku posjetu Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Mariboru, Slovenija, projekat će omogućiti razmjenu znanja i dobrih praksi, te povezivanje interesnih strana projektnog područja.
Poseban fokus projekat stavlja na podršku obrazovnom sistemu u jačanju svijesti mladih, te u skladu s tim set projektnih aktivnosti podrazumijeva uvođenje vannastavnog programa o cirkularnoj ekonomiji i konceptu nula otpada u JU Prva gimnazija Sarajevo, kao jednu od šest pilot škola projektnog područja. Pored edukacije za nastavnike i učenike, pilot škola će dobiti opremu za recikliranje u svrhu obavljanja praktične nastave.
„Ključ uspjeha leži u međusobnoj saradnji svih institucija i aktera uključenih u realizaciju projektnih aktivnosti čime će se omogućiti usmjeravanje politika upravljanja otpadom ka konceptu nula otpada i cirkularnoj ekonomiji." – istakla je Azra Merzić, projektni koordinator ispred CENER 21.

Cilj projekta „Opštine sa nula otpada" je jačanje društveno – ekonomskog razvoja u prekograničnom području kroz sprovođenje ciljanih i konkretnih akcija za unapređenje sistema upravljanja otpadom.
Evropska unija finansira projekat „Opštine sa nula otpada" u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina sa ciljem postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru upravljanja otpadom.
Kroz primjenu zajedničkih akcija baziranih na principima nula otpada i cirkularne ekonomije projekat nastoji ojačati održivi razvoj u preko 90 jedinica lokalne samouprave prekograničnog područja Srbija - BiH.
Zajedno ga od 1. marta 2021. godine realizuju Centar za energiju, okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) i Inženjeri zaštite životne sredine – EEG iz Novog Sada (Srbija) i trajaće 24 mjeseca.
Ukupni budžet projekta je 413.608,44 eura, od čega je Evropska unija obezbjedila 351.567,17 eura bespovratnih sredstava.

 

Projekti

Prev Next

POZIV: Državno takmičenje za srednje ško…

14-01-2020 Hits:3886

POZIV: Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI“

Dragi učenici, U toku je Državno takmičenje za srednje škole „MLADI EKO REPORTERI".

Read more

Predstavljamo

Prev Next

Emina Pašukan

12-11-2017 Hits:7333

Emina Pašukan

Emina Pašukan (rođena 12.04.2001. godine u Sarajevu), učenica je IIb razreda Prve gimnazije u Sarajevu.

Read more

Drugi o nama...

Prev Next

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put oku…

16-11-2017 Hits:6990

Klix: Gimnazijada na Metalcu 19. put okuplja učenike na sportskom takmičenju

Najveće sportsko takmičenje sarajevskih gimnazijalaca u organizaciji Prve gimnazije Sarajevo ove godine će devetnaesti put okupiti učenike nekoliko škola čiji...

Read more

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i …

16-11-2017 Hits:5700

Oslobođenje: Maturanti Prve gimnazije i Makovih 100 godina

Maturanti Prve gimnazije iz Sarajeva obilježili su 100 godina od rođenja Mehmedalije Maka Dizdara studijskim putovanjem u Hercegovinu. -->više

Read more

Facebook stranica Prve gimnazije